Reklama

Linki

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Macerat glicerynowy z kwiatów tarniny do cery naczyniowej i chorób alergicznych

Wiosna to przepiękny czas kiedy przyroda budzi się do życia, warto wtedy korzystać  to co natura dała nam najlepszego, mowa tu o pączkach i kwiatach m.in tarniny, forsycji, jabłoni, bzu lilaka.  Świetnym pomysłem jest macerat glicerynowy na bazie kwiatów tarniny,  który posłuży jako półprodukt kosmetyczny przeznaczony do cery naczyniowej, stanów zapalnych oraz na trądzik różowaty.








Kwiaty tarniny zawierają:
  • flawonoidy (kemferol, afzelina /afzelin/, kwercetyna, awikularyna), nitrylozydy (prunazyna, amigdalina), - działają przeciwzapalnie i uszczelniają na naczynia krwionośne.
  • antocyjany-obniżają ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL
  • kumaryny, 
  • fitosterole, triterpeny i kwasy fenolowe (kwas kawowy), olejek eteryczny.

Jakie właściwości posiadają kwiaty tarniny?

Przede wszystkim zwiększają ilość wydzielanego moczu, dlatego poleca się stosować napar z kwiatów w problemach z układem moczowym i nerkami, dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, mają działanie pobudzające przemianę materii, łagodnie działają przeczyszczająco, a ponadto  napar stosuje się w chorobach alergicznych, w stanach zapalnych siatkówki oka, zaś zewnętrznie można stosować w trądziku różowaty, na stany zapalne skóry i na cerę naczyniową.



Kiedy zbierać?


Kwiaty tarniny najlepiej zbierać na początku kwitnienia, nie wiem jak w pozostałej części Polski, ale na suwalszczyźnie tarnina kilka dni temu pięknie rozkwitła, a w niektórych miejscach lada moment będzie kwitnąć. 

Preparaty z kwiatów tarniny


Herbata z kwiatów tarniny
1-2 łyżki suszonych rozdrobnionych kwiatów należy zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 30-45minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu. (źródło).

Macerat glicerynowy na bazie pączków i kwiatów tarniny.
Ja postanowiłam zrobić macerat ze świeżych pączków i kwiatów tarniny na bazie gliceryny roślinnej, wody destylowanej i spirytusu zainspirowana wpisem od Emilii z Ziołowego Uroczyska.

Przepis na macerat z kwiatów tarniny
  • 20g pączków śliwy tarniny,
  • 100g gliceryny roślinnej (kupisz np. na allegro)
  • 100g wody destylowanej,
  • 100g spirytusu,
Wykonanie:
1. Kwiaty i pączki drobno kroimy lub miksujemy wkładamy do wyparzonego słoja i zalewamy ciepłym spirytusem ( 40 oC);

2. Glicerynę i wodę łączymy i podgrzewamy również do temperatury 40 C - wlewamy do słoja z ziołami;

3. Słój zakręcamy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce po czym przecedzamy i nasz glicerynowy ziołowy ekstrakt gotowy do stosowania w przeróżnych kosmetykach.



Ekstrakt glicerynowy będzie bogaty we flawonoidy, kumaryny, kwasy organiczne który można stosować do kremów, toników domowej roboty z przeznaczeniem do cery naczyniowej, chorób alergicznych, stanów zapalnych, na trądzik różowaty.

Macerat glicerynowy posłuży mi jako półprodukt do tworzenia kremów, maści oraz toników), a Wy co zrobicie?

Źródła:
[1] http://rozanski.li/31/kwiat-tarniny-niedlugo-zakwitnie/
[2] http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tarnina-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-tarniny_37210.html
[3]http://zrobswojkosmetyk.blogspot.com/2015/08/zioowy-ekstrakt-glicerynowy-zrob-swoj.html#.Vx5qSXospVd
[4]http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/tarnina-zapomniany-surowiec-leczniczy,przyrodolecznictwo-artykul,10372691.html
[4] Naturalna Apteka Ziołowa, E. Kuźniewski, J. Augustyn-Puziewicz.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

1 komentarze

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Newsletter

Katalog-blogów

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Recenzje i Składy kosmetyków ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0