Reklama

Linki

poniedziałek, 5 października 2015

Przetwory z berberysu zwyczajnego - bogactwo witaminy C.

Owoce jesieni to nie tylko jarzębina, kasztany, żołędzie, aronia ale również niedoceniane owoce berberysu, z których można zrobić dżem, nalewkę, sok. Owoce berberysu są źródłem przede wszystkim witaminy C.






Berberys zwyczajny to ciernisty krzew, który rośnie na brzegach lasów lub w ogrodach jako roślina ozdobna. Berberys zwyczajny ma jasnożółte kwiaty zebrane w grona. Jesienią na gałęziach pojawiają się twarde, podłużne jagódki, które są  jadalne, ale mają cierpki, kwaśny smak.

Skład
Owoce berberysu zwyczajnego zawierają alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, sole mineralne, witaminy, w tym najwięcej witaminy C i karotenoidów. Berberys nie tylko dostarcza walorów smakowych, ale również stosowany jest  w przeziębieniach, chorobach gorączkowych, w odwarach witamizujących, podnoszących odporność organizmu.

Dżem z berberysu
Owoce berberysu umyć, włożyć do rondla i wlać niewielką ilość wrzącej wody. Owoce rozgotuj pod przykryciem. Ostudzone owoce przeciśnij prze sitko i włóż do słoiczków. Zakręcone słoiczki wstaw do garnka z woda 90C i trzymaj w temperaturze 15-20 minut. Po wyjęciu z garnka dociśnij nakrętki i pozostaw do ostudzenia.

Odwar witaminizujący
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić.
Pić 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Śmiało można dodać cukru.

Odwar przeciwgorączkowy
Pół łyżki berberysu zwyczajnego, pół łyżeczki dzikiej róży i maliny zalać szklanką wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty pod przykryciem. Po 15 minutach przecedzić.

Działanie niepożądane:
Owoce berberysu zawierają berberynę, przedawkowana może powodować nudności. Nie polecane dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Nie należy stosować przez dłuższy czas przetworów z berberyną, która odkłada się w sercu, wątrobie i  nerkach.

[1] "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", A. Ożarowski, W. Jaroniewski
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

6 komentarze

  1. Super pomysł!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam cukierki z berberysowym syropem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba skuszę się na dżem. W moim ogrodzie rośnie duży okaz berberysu i właśnie zastanawiałam się, czy jego piękne owoce można do czegoś wykorzystać. A masz może jakiś przepis na naleweczkę? To moja słabość. Robię je namiętnie :) z różnorodnych owoców. Mam już malinówkę, wiśniówkę, robi się czeremchówka i przymierzam się do tarninówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. +agnieszka-macierzanka jak najbardziej przepis na naleweczkę znajdziesz tutaj. durszlak.pl/przepis/nalewka-z-berberysu?c=tag&t=berberys

      Usuń
    2. Dziękuję, po przymrozkach zmierzę się z berberysem :)

      Usuń
  4. Nie widzę konkretnego tematu gorzknika, ale też chodzi o odporność, także napiszę tutaj ;

    Planuję zacząć brać gorzknik kanadyjski. Cena podobno potrafi być dość wysoka, z uwagi na rzadkość gorzknika. Czy rzeczywiście jest skuteczny i warto go brać? Skąd ta nagła popularność tego zioła?

    OdpowiedzUsuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Newsletter

Katalog-blogów

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Recenzje i Składy kosmetyków ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0