- marchewka- 3szt,
- ksylotil-10g,
- 100ml mleka,
- opcjonalnie dwie łyżki kefiru,
- 1 łodyga selera,
- natka pietruszki,
Mieszankę warzyw należy przepuścić przez sokowirówkę i dodać ksylitol. Dlaczego akurat te składniki chronią nasze szkliwo? Wyjaśnienie poniże:
Ksylitol- to cukier brzozowy, który ma ma podobną słodycz do cukru, ale jest 40% mniej kaloryczny.
Ksylitol posiada właściwości bakteriobójcze, zwalcza nieprzyjemny zapach z ust, przywraca prawidłowe pH, cofa drobne ubytki, działa przeciwpróchniczo. Dodatkowo opóźnia proces starzenia się i zapobiega osteoporozie.
Marchew jest bogata w witaminę A, mineralizuję zęby, działa bakteriobójczo, usprawnia walkę z kamieniem nazębnym. Spożywanie surowej marchwi wpływa na prawidłowe formowanie się zgryzu.
Wapń zawarty w przetworach mlecznych, pietruszce, selerze.
Wapń jest niezbędnym minerałem budulcowym zęby. Niedobór wapnia może być poważnym problemem związanym z kruchością i próchnicą zębów.
Źródła wapnia: mleko, jogurt, kefir. W mniejszych ilościach: rośliny strączkowe, orzechy laskowe i ziemne, ciemne pieczywo, szczypior, natka pietruszki, pestki słonecznika, migdały, figi.
Takiej kompozycji jeszcze nie piłam:)
OdpowiedzUsuńciekawe, myślę że w sam raz dla tych, którzy dopiero co wybielili sobie zęby XD Zapraszam na konkurs u mnie!^^
OdpowiedzUsuń