Reklama

Linki

niedziela, 15 maja 2016

Zrób swój kakaowy balsam do ciała, pogłębiajacy koloryt skóry.

Zapraszam do zapoznania się z prostym i łatwym sposobem na sporządzenie własnego domowego balsamu do ciała o delikatnym zapachu kakao, który nawilży, zregeneruje skórę oraz pogłębi jej koloryt. Ja już zużyłam dwie kostki balsamowe i robię kolejne dla mojej Mamy. Wykonanie jest super proste. Chcecie wiedzieć jak zrobić swój własny balsam? Zapraszam na post.






Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi ok. 36 stopnie Celsjusza. Dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi w stan ciekły, doskonale ją natłuszcza, nawilża i regeneruje ponadto masło kakaowe:
  • nadaje piękny blask skórze,
  • wygładza,
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • masło kakaowe tolerowane jest przez skórę, nie powoduje alergii.
  • chroni przed UV, zawiera naturalny filtr SPF
  • przyśpiesza opalanie,


Do stworzenia balsamu potrzebować będziesz:
  • Masło kakaowe -80g
  • Olej kokosowy-20g możesz zastosować inne zamienniki np. olej ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron. Ja dodałam macerat z marchewki na oleju kokosowym-20g
  • Witamina E-kilka kropel
Do masła kakaowego dodałam olej kokosowy, na którym macerowałam marchewkę. Zawarty w oleju beta-karaoten dodatkowo pogłębia koloryt skóry, zaś sam olej kokosowy nawilża i wygładza cerę. Dodatek witaminy E działa antyoksydacyjnie

Wykonanie:
  • masło kakaowe i olej kokosowy rozpuść w garnuszku w kąpieli wodnej, następnie przelej olej do wybranej formy najlepiej silikonowej np. na muffinki.
  • Balsam wstaw do lodówki.
  • Po 1h balsam możesz wyciągnąć z lodówki, delikatnie wyjmij go z formy i proszę bardzo masz już gotową kostkę w moim przypadku serduszko balsamowe.





Prawda, że proste?

Składniki do powyższego przepisu kupisz w moim sklepie TUTAJ




Masło kakaowe nierafinowane kupisz TUTAJ
Olej kokosowy rafinowany kupisz TUTAJ


Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

2 komentarze

  1. Świetna receptura ! Na pewno ją przetestuję w przyszłości - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zrobić macerat marchewkowy w oleju? pokroic marchew i zalac olejem i odstawić , ale na jak długo i czy do ciemnego miejsca?

    OdpowiedzUsuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Newsletter

Katalog-blogów

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Recenzje i Składy kosmetyków ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0