Ponadto różowy syrop ze stokrotki pełni świetną rolę jako dodatek do deserów m.in lodów :), można dodać trochę mięty dla smaku (która nie zmieni koloru syropu) i odrobinę cytryny (można dodać kwasek cytrynowy zamiast cytryny).
Przepis na syrop stokrotkowy
- stokrotki - ½ kg-obrane bez szypułek (aby uzyskać ładny różowy kolor),
- 4 listki mięty,
- kwasek cytrynowy-dwie łyżeczki
- cukier - ½ kg
- 2 litry wody
Oczyszczone kwiaty stokrotki zalej 2 litrami wrzątku następnie dodaj kwasek cytrynowy. Syrop odstaw na 24h. Następnie dodaj cukier i mieszaj. Czas gotowania zależy jak gęsty chcesz uzyskać syrop. Stokrotkową miksturę odcedź od kwiatów. Gotowy syrop przelej do wyparzonych słoiczków.
Syrop stokrotkowy dodawałam już do lodów! Mniam nie dość, że wygląda pięknie to i świetnie smakuje.
Dzięki, jak uda mi się zebrać aż pół kilograma stokrotek - zrobię na pewno!!!
OdpowiedzUsuńTrochę czasu trzeba poświęcić, ale naprawdę warto :)
Usuń